Ukotvenie a tolerancia k riziku – odchýlky od racionality na finančnom trhu - Pilch, Ctibor, 1957-
V reakcii na nefunkčnosť teórie efektívnych trhov a modelov racionálneho správania sa vytvoril nový prístup k vysvetľovaniu správania účastníkov finančného trhu, a to behaviorálne financie. Behaviorálna teória hovorí, že niektoré finančné problémy a javy možno lepšie opísať a pochopiť, keď použijeme modely, kde subjekty nemusia konať racionálne. Podľa tejto teórie existuje veľa odchýlok od racionality. Niektoré sú emocionálne závislé, iné, od emócií nezávislé, sa nazývajú kognitívne. Tolerancia rizika, ukotvenie a skúmanie existencie odchýlok.