Angličtina ako lingua franca v Európskej únii po brexite - Šukolová, Lucia, 1984-
Analýza dôvodov, prečo je anglický jazyk lingua franca v Európskej únii, dokonca aj po vystúpení Spojeného kráľovstva. Niektoré skutočnosti a dôvody, ktoré robia z angličtiny v EÚ lingua franca, pričom tieto vplyvy sú jednak celosvetové, jednak európske. Občan EÚ pre svoj sociálny život a pracovné uplatnenie, či už v EÚ alebo vo svete, stále viac využíva angličtinu a neočakáva sa, že by sa to v blízkej budúcnosti zmenilo. Koncepcia jednotnej jazykovej politiky a multilingválnosti v EÚ. Euro-angličtina/európska angličtina/eurospeak ako istá varieta angličtiny, ktorá sa vytvára a používa v EÚ. Prienik anglicizmov alebo anglikanizovaných internacionalizmov aj do národných jazykov členských štátov EÚ.