Prototyp diktátora v románe Patriarchova jeseň - Tužinská, Sofia, 1973-
Román Patriarchova jeseň od kolumbijského spisovateľa Gabriela Garcíu Márqueza (1927 – 2014) v kontexte demonštrovania odkazov na historické, spoločensko-politické a kultúrne fakty diktátorov v oblasti Latinskej Ameriky. Vykreslenie synkretického sveta, v ktorom diktátor a krajina nemajú vlastné mená, čím ponúkajú prototyp odvodený z rôznych latinskoamerických diktátorov, vedúc tak k univerzalizácii spracovaných tém – diktátor tu finguje ako vzor, archetyp, symbol moci ovládajúci dejiny Latinskej Ameriky. Dôležitosť osobnej skúsenosti autora ako materiál pre jeho fikciu. Prienik Márqueza do psychológie svojho diktátora z mytologickej perspektívy, z presvedčenia ľudí na základe historických faktov, ktoré pretvára a upravuje, čím svoje rozprávanie situuje do cyklického času, ktorý sa opakuje až do definitívnej fyzickej smrti diktátora.