Metafory a ich zastúpenie v diskurze o utečencoch - Adamcová, Silvia, 1984-
Jazyková úroveň diskurzu o politických utečencoch. Metafora ako lingvistický jav, ktorá problematiku utečencov z jazykového hľadiska lepšie a zrozumiteľnejšie zobrazuje a približuje. Osvetlenie pojmu „diskurz“, ktorý zohráva v politickom jazyku čoraz dôležitejšiu úlohu. Popis pojmu metafora v nemčine, jeho teoretické vymedzenie, funkcie a jeho úloha pri dorozumievaní. Analýza lexémy „utečenec“ (nem. „Flüchtling“).