Metafora rodiny ako prostriedok modelovania brexitu v ruských mediálnych textoch - Krajčovičová, Linda, 1987-
Jazyková analýza funkcií metafor v mediálnom diskurze, charakterizovanom ako súhrn procesov a produktov rečovej činnosti v médiách. Medialingvistika politického diskurzu v kontexte brexitu a analýza metafory rodiny v procese metaforizácie brexitu v ruských médiách. Demonštrovanie, že Európska únia a Veľká Británia sa v procese metaforizácie v ruských médiách často prezentujú ako rodina s určitou hierarchiou. EÚ vystupuje vo vzťahu k členským štátom ako metaforický otec či starší brat, čím sa demonštruje jej politický vplyv. Metaforickou mamou Veľkej Británie bola v období brexitu T. Mayová a krajiny britskými deťmi. Vzťahy Veľkej Británie a EÚ sa ruskými autormi často konceptualizujú ako spolužitie manželského páru.