Empirical Analysis of the Environmental Kuznets Curve for Atmospheric Pollution and Economic Growth in Algeria - Touitou, Mohammed
Skúmanie hypotézy environmentálnej Kuznetsovej krivky znečistenia ovzdušia a hospodárskeho rastu v Alžírsku v období 1980 – 2017, pričom ako ukazovatele emisií znečistenia boli zvolené emisie CO₂, SO₂ a NOₓ na obyvateľa. Preukázanie súvisiacich vzťahov použitím údajov v časových radoch vo vektorovom autoregresnom modeli podporenom kointegračnými testami. Potvrdenie predpokladu environmentálnej Kuznetsovej krivky v prípade Alžírska, keďže mapovanie ukázalo krivku v tvare obráteného U. Realizácia opatrení na ochranu kvality životného prostredia Alžírska by mala byť najvyššou prioritou v kontexte udržateľného rozvoja a posilnenia dlhodobého rastu, s výrazným zvýšením využívania obnoviteľných zdrojov energie a zavedenia účinnejšej energetickej politiky.