Generácie z pohľadu demografie podnikov - Sivašová, Daniela, 1955-
Komparácia demografických udalostí počas jednotlivých generácií s opisom historických, spoločenských a sociálno-politických udalostí vplývajúcich na vývoj a štruktúru obyvateľstva a súvisiacich s demografiou podnikov. Generácia ako skupina ľudí, ktorá sa narodila v rovnakom časovom období, pričom ľudia v nej majú podobné vlastnosti, komunikačné, nákupné a motivačné preferencie či hodnoty počas svojho života. Rozdiely medzi generáciami a trendy, ktoré najčastejšie formujú generácie – rodičovstvo, technológia a ekonomika. Priblíženie charakteristík jednotlivých generácií: stratená generácia (1883 – 1900), vynikajúca generácia (1901 – 1924), mlčiaca generácia (1925 – 1942), generácia baby boomers (1943 – 1960), generácia X (1961 – 1981), generácia Y („mileniáli“, 1982 – 1997), generácia Z (1998 – 2010) a generácia alfa (2011 – súčasnosť).