Das Problem einer gemeinsamen Sprache - Ondrušová, Terézia, 1978-
Priblíženie problematiky spoločného jazyka, ktorý môžeme sledovať aj počas histórie v rámci tendencie používať spoločný jazyk ako riešenie viacjazyčnej situácie. Lingua franca v jazyku medzinárodnej komunikácie, najmä z pohľadu, ak tento jazyk nie je pre účastníka materinským jazykom. Faktory ovplyvňujúce vznik a šírenie lingua franca, zahŕňajúc geografické, mestské, ekonomické, náboženské, vojenské a politické faktory. Šírenie náboženstva a šírenie spoločného jazyka, najmä ak bolo náboženstvo spojené s jazykom (napr. katolícka cirkev a latinčina, islam a arabčina či hinduizmus a sanskrit), pričom často sa šírením náboženstva šírilo popri jazyku aj písmo.