Current Trends of the European Union Integration Policy as a Reaction to the Refugee and Migrant Crisis 2015 - Kiner, Andrej, 1996-
Analýza integračnej politiky v Európskej únii v kontexte migrácie a utečenectva, najmä vo výsledkoch v oblasti zamestnanosti, vzdelávania a sociálneho začlenenia. Zhodnotenie trendov v integrácii cudzincov (najmä štátnych príslušníkov tretích krajín a žiadateľov o azyl) na sociálnej a ekonomickej úrovni po vypuknutí migračnej a utečeneckej krízy v roku 2015 až do súčasnosti. Zistenia, že dotknutá skupina prisťahovalcov naďalej čelí prekážkam vo vzdelávacom systéme, na trhu práce a v prístupe k dôstojnému bývaniu a adekvátnej zdravotnej starostlivosti. Napriek vykazujúcim nedostatkom sa posilňuje a podporuje integrácia v kľúčových oblastiach politiky prostredníctvom financovania, iniciatív a konkrétnych opatrení prijatých EÚ, členskými štátmi a mimovládnymi organizáciami.