Competition in Long Distance Transport: Impacts on Prices, Frequencies, and Demand in the Czech Republic - Fitzová, Hana
Analýza vplyvu predpisov a regulácií o vstupe na správanie podnikov a cestujúcich. Komplexná prípadová štúdia troch železničných trhov s výrazne odlišnými politikami vstupu, s využitím údajov o cenách a frekvenciách a s prieskumom preferencií, na základe údajov z troch hlavných tratí v Českej republike. Závery, že dva trhy s otvoreným vstupom mali tendenciu poskytovať výrazne vyššie frekvencie spojov ako trať s regulovaným vstupom. Prekvapivo nízke cenové rozdiely na železničnom a autobusovom trhu naznačujú nízku monopolnú silu monopolizovaného dominantného operátora a jeho jednotnú cenovú stratégiu na trhoch s rôznymi reguláciami vstupu, avšak vysoká cenová citlivosť cestujúcich potvrdzuje význam intramodálnej konkurencie.