Rozmanitosť jazykovej krajiny Bratislavy - Gašová, Zuzana, 1977-
Cieľom článku je predstaviť vybranú oblasť jazykovej krajiny Bratislavy s dôrazom na jej rozmanitosť. Koncept jazykovej krajiny vychádza z charakteristiky, ktorú uvádzajú Laundry a Bourhis. Teoretický a metodologický základ tvorí typológia pôvodne navrhnutá Ilonou Schulzeovou, v ktorej sú zastúpené rôzne kategórie so zámerom čo najkomplexnejšie zachytiť charakter jazykovej krajiny skúmanej oblasti. V článku sú jednotlivé kategórie predstavené v ich konkrétnej podobe na základe materiálu zozbieraného v sledovanej oblasti. Pozornosť sa venuje frekventovaným i špecifickým javom a ich analýze.