Sustainable Design in the Furniture Industry - Ševčíková, Renáta, 1982-
Dizajnéri nesú značnú zodpovednosť za formovanie súčasného stavu produktov a služieb. Aby sa znížil negatívny vplyv nábytkárskeho priemyslu na životné prostredie, dizajnéri musia zmeniť spôsob, akým navrhujú, a spotrebitelia musia zmeniť svoj postoj k udržateľnému nábytku. Spoločnosti, ktoré ponúkajú udržateľný nábytok, však čelia frustrujúcemu paradoxu. Väčšina spotrebiteľov vykazuje pozitívny postoj k ekologickým produktom a službám, ale zdá sa, že tento postoj sa neodráža v ich nákupnom správaní. Cieľom príspevku je poskytnúť pohľad na možnosti uplatňovania udržateľnosti v nábytkárskom priemysle a podporiť diskusiu o súvislosti medzi konceptom udržateľného rozvoja a spotrebou v nábytkárskom priemysle. Metodika pozostáva z hlbokého prehľadu literatúry a analýzy v oblasti udržateľného rozvoja, udržateľnej spotreby, udržateľného dizajnu a ich uplatňovania v nábytkárskom priemysle. Syntéza prehľadu literatúry viedla k viacerým odporúčaniam, ako zosúladiť nákupné správanie spotrebiteľov s konceptom udržateľného nábytku v súlade s novými trendmi v nábytkárskom priemysle.