Čínska iniciatíva Belt and Road v EÚ na príklade Grécka - Družbacká, Barbora, 1995-
Charakteristika Novej hodvábnej cesty (iniciatíva Pásmo a cesta, Belt & Road Initiative – BRI), so zameraním na dôvody spolupráce medzi Čínou, Gréckom a Európskou úniou v súvislosti s touto iniciatívou a so zahraničnoobchodnými, investičnými a medzivládnymi vzťahmi s Čínou. Analýza grécko-čínskych zahraničnoobchodných vzťahov v poslednom desaťročí, v rámci ktorého bola spustená aj BRI. Zhodnotenie zahraničného obchodu Grécka a Číny na základe Indexu obchodnej intenzity. Investície ako jeden z najvýznamnejších čínskych „nástrojov“ na realizáciu BRI, s poukázaním na sektory, do ktorých Čína v Grécku investuje a detailným vysvetlením investície v gréckom prístave Pireus ako jedného z najdôležitejších uzlov BRI a patriaceho medzi najvýznamnejšie investície Číny v EÚ.