Úvod do problematiky zavádzania uhlíkových daní EÚ v kontexte s opatreniami na zmiernenie klimatických zmien - Peštová, Viktória, 1995-
Cieľom príspevku je priblížiť problematiku zavedenia uhlíkových daní Európskej únie ako jedného z ambicióznych nástrojov v rámci opatrení na zmiernenie klimatických zmien, ktorých cieľom je znížiť emisie CO₂ majúcich negatívny vplyv na životné prostredie. Príspevok definuje uhlíkovú daň v kontexte rastúcich ambícií EÚ v oblasti klímy, a tým špecifikuje príčiny, ktoré vedú k zavedeniu uhlíkovej dane. Zároveň charakterizuje hlavné mechanizmy EÚ, ktoré sa touto problematikou zaoberajú podrobnejšie a prijímajú konkrétne opatrenia. Analyzuje potenciálny vplyv na hospodárske odvetvia a vyvodzuje záver, či má pozitívny alebo negatívny vplyv na budúci rozvoj. Vzhľadom na ciele Parížskej dohody o zmene klímy znížiť emisie uhlíka o 50 % príspevok špecifikuje súčasné zavádzanie uhlíkovej dane v konkrétnych európskych krajinách.