Vývoj MICE turizmu počas pandémie COVID-19 v regióne Vyšehradskej štvorky - Vávra, Michal, 1996-
Začiatok pandémie ochorenia COVID‑19 spôsobeného novým koronavírusom spôsobil sociálno-ekonomické škody v niekoľkých oblastiach verejného, ale aj súkromného sektora. Najväčšie škody však zaznamenal hlavne sektor služieb. Výrazne to znížilo rastúci vplyv MICE (mítingy, incentívy, kongresy a podujatia) ako hlavného zdroja príjmov pre hotely, kongresové centrá alebo samotné mestá. Cieľom príspevku je vyhodnotiť súčasnú situáciu rozvoja MICE počas pandémie v regióne V4 (Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko). Na splnenie zvoleného cieľa sú použité kvalitatívne výskumné metódy. Získané údaje sú spracované pomocou všeobecných teoretických metód. Výstupom príspevku sú formulované hodnotenia dôsledkov pandémie na oblasť MICE v krajinách V4. V krajinách V4 sa zaznamenal výrazný pokles počtu hostí, čo v roku 2020 sprevádzal pokles príjmov hotelov a kongresových centier v priemere o 80 %. Tento pokles ovplyvnil aj výkonnosť samotných krajín. Zároveň príspevok analyzuje možnosti použitých, ale aj možných marketingových aktivít na zmiernenie dopadu pandémie v rokoch 2021 a 2022 v oblasti MICE v krajinách V4.