Rozvoj krajín vyšehradskej skupiny podľa globálnych indikátorov ľudského rozvoja - Neupauerová, Marianna, 1983-
Rozvojový program OSN už 30 rokov publikuje správy o ľudskom rozvoji, ktoré obsahujú veľký objem štatistických údajov ako aj globálne štatistické indexy rozvoja.Komparácia najnovšie publikovaných údajov o Českej republike, Maďarsku, Poľsku a Slovensku poukazuje na heterogénnosť problémov v rámci Vyšehradskej skupiny, ktorú samotné indexy rozvoja nedokážu vyjadriť. Nový index z roku 2020 očistený o environmentálnu záťaž, aj keď s mnohými limitmi, však ponúka nové možnosti interpretácie rozvoja aj v rozvinutých krajinách, ako sú krajiny V4.