Concept, Principle of Quality Management System and Selected Statistical Method - Kempa, Filip
S pomocou riadenia kvality zvyšujú spoločnosti svoju konkurencieschopnosť. Dobre zvolená štatistická metóda pomáha riadeniu kvality a spoločnostiam vo všeobecnosti pri plánovaní a implementácii stanovených cieľov a je tiež veľmi dôležitou podporou pri určovaní stavu trhu. Úspešné spoločnosti investujú značné finančné prostriedky do aplikácie štatistických metód, pretože si veľmi dobre uvedomujú ich veľký význam. Príspevok sa zameria na koncepciu a princíp systému riadenia kvality v organizáciách. Vzhľadom na rozsah sú tieto systémy opísané stručne. Následne sa príspevok zaoberá príkladom jednej zo štatistických metód – testom zhody dvoch stredných hodnôt pre dostatočne veľké nezávislé vzorky.