Daňová kooperácia vo svete a princípy fungovania multilaterálnych daňových centier OECD - Feranecová, Adela, 1986-
Veľa príčin daňových únikov je spojených priamo s globalizáciou ekonomických aktivít a novými spôsobmi podnikania v digitálnej ekonomike. V súčasnosti je potrebné neustále prispôsobovanie sa jednotlivých ekonomík a systémov. Je potrebné neustále zlepšovanie, inovovanie rôznych systémov na zabránenie daňových únikov. Jedným z nich je aj medzinárodná pomoc a spolupráca jednotlivých krajín. Kooperáciu v daňovom kontexte môžeme chápať ako kvalitné rozvinutie medzirezortnej spolupráce kontrolórov daní s ďalšími špecializovanými zložkami, ktorými sú napríklad Najvyšší kontrolný úrad alebo Slovenská obchodná inšpekcia. Medzinárodná spolupráca daňových systémov sa uskutočňuje na jednotlivých stupňoch. Daňová koordinácia je prvým krokom zbližovania daňových systémov. Ďalším stupňom prispôsobenia sa a zladenia daňových systémov je daňová harmonizácia. Daňové systémy medzi sebou voľne súťažia, takáto súťaž prináša výhody v tranzitívnych krajinách, ktoré sa javia ako daňová konkurencia.