Forecast-Augmented Credit-to-GDP Gap as an Early Warning Indicator of Banking Crises - Geršl, Adam
Skúmanie, či rozšírenie série úverov k hrubému domácemu produktu o prognózu zlepšuje vlastnosť včasného varovania v súvislosti s medzerou medzi úvermi a HDP – často používaným indikátorom nadmernej úverovej expanzie vypočítanej pomocou jednostranného Hodrick-Prescottovho filtra. Zlepšenie vlastnosti tohto ukazovateľa včasného varovania je mimoriadne dôležité, keďže sa naň zákonodarcovia často spoliehajú pri rozhodovaní o intervenciách makroprudenciálnej politiky, napríklad pri kalibrácii proticyklickej kapitálovej rezervy Basel III alebo iných makroprudenciálnych nástrojov.