Diagnostic Possibilities of Creativity and Development of a New Self-Reporting Assessment Tool: Creatixo Inventory - Bobek, Milan
Metódy na diagnostikovanie tvorivosti (kreativity) a ich obmedzenia, s opisom procesu vývoja nového diagnostického nástroja – sebaposudzovacieho inventára kreativity a inovatívnosti, založeného na komplexnom súbore zručností a kompetencií identifikovaných na základe prehľadu existujúceho výskumu, literatúry a dostupných diagnostických nástrojov. Predmetný komplexný koncept aplikovanej kreativity zahŕňa predstavivosť, tvorbu nápadov, otvorenosť, flexibilitu a vlastnosti (odvaha, analytické schopnosti, asertivita alebo empatia) potrebné na transformáciu nového nápadu do aktivity, ktorá môže byť prínosom pre podnik alebo aj celú spoločnosť. Výskum s korelačnou a faktorovou analýzou údajov zozbieraných dotazníkovou metódou od 125 respondentov. Diskusia o ďalších validačných štúdiách a niektorých obmedzeniach sebaposudzovacieho nástroja v jeho prístupe k hodnoteniu tvorivosti, inovatívnosti a produktivity.