"Unáhlené závěry" u psychotických onemocnění: přehledová studie - Šustová, Petra
Prehľadová štúdia opisujúca kognitívne skreslenie pri psychotických ochoreniach, unáhlené závery (skoky k záverom), ktoré odkazuje na odchýlku v uvažovaní, pri ktorej jedinec vychádza z menšieho množstva informácií, než je bežné, pričom prítomnosť kognitívneho skreslenia je prítomná naprieč celým psychotickým kontinuom. Opis skúmania vyvodzovania záverov v súvislosti s bludmi, aj keď medzi výsledkami metaanalýz a longitudinálnych štúdií existuje rozpor, pokiaľ ide o vzťah medzi bludmi a vyvodzovaním záverov. Súvis kognície a kognitívnych predsudkov. Možnosti a účinnosť tréningu metakognície na zníženie unáhlených záverov, ktorý môže potenciálne viesť k nefarmakologickému ovplyvneniu bludov a ďalších pozitívnych symptómov.