Simulation of an Intelligent Detection System Virus SARS-CoV-2 in Enclosed Spaces - Moldabayeva, Zhanar S.
Nová metóda na zisťovanie prítomnosti vírusu SARS-CoV-2 vo vzduchu, v kontexte dôležitosti detekcie vírusu počas pandémie ochorenia COVID‑19 spôsobeného novým koronavírusom. Analýza príznakov naznačujúcich priaznivé podmienky na šírenie vírusu. Posudzovanie vplyvu zmien teploty, vlhkosti, prítomnosti častíc vo vzduchu, hladiny CO₂ a vetrania miestnosti na pravdepodobnosť nákazy vírusom. Zostavenie modelu na základe skúmaných parametrov, umožňujúceho zistiť pravdepodobnosť hrozby šírenia vírusu, pričom model bol implementovaný ako fuzzy regulátor v prostredí Matlab. Systém vyvodzuje záver o miere rizika šírenia vírusu a v prípade nebezpečenstva informuje o potrebe dezinfekčných opatrení. Použitie systému môže znížiť náklady na dezinfekčnú údržbu uzavretých priestorov, keďže sa nemusí vykonávať podľa plánu, ale iba v prípade signálu systému.