Are We in a √-Shaped or a W-Shaped Recession? - Tóth, Peter, 1978-
Nový faktorový model pre odhad pravdepodobnosti recesie v eurozóne a na Slovensku, založený na štandardných mesačných ukazovateľoch reálnej aktivity. V prípade Slovenska sú využité aj rýchlo dostupné údaje o objeme klientskych platieb v platobnom systéme SIPS prevádzkovaný NBS. Výsledky pre menovú úniu a pre Slovensko ukazujú, že pravdepodobnosť technickej recesie s poklesom HDP v najbližších dvoch štvrťrokoch je minimálna, čiže profil medzištvrťročného rastu HDP v priebehu krízy v dôsledku pandémie ochorenia COVID‑19 spôsobeného novým koronavírusom sa bude viac podobať na odmocninu (√) a tvar W je podľa aktuálne dostupných údajov nepravdepodobný.