Regional Disparities in Terms of GDP Creation: Case Study in the Visegrad Countries - Hricová, Daniela
Sledovanie hrubého domáceho produktu (HDP) vo vyšehradských krajinách (Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko) podľa regiónov NUTS 2, keďže HDP je hlavným zdrojom životnej úrovne obyvateľov regiónu a celej krajiny. Analýza regionálnych rozdielov pomocou vypracovanej metodiky, aj vzhľadom na to, že viaceré výskumné štúdie potvrdili, že veľké rozdiely medzi rôznymi oblasťami v jednej krajine sú kontraproduktívne. Analýza spomalenia regiónov pomocou regresnej analýzy, pričom výsledky ukazujú, že regionálna podpora je nevyhnutná.