Selected Aspects of the Relationship Between Human Capital and Economic Growth - Daňová, Monika
Problematika určenia príspevku ľudského faktora k hospodárskemu rastu. Ľudský kapitál, vysvetľovaný ako súhrn schopností a zručností, ako dôležitý faktor hospodárskeho rastu a rozvoja spoločensko-ekonomických systémov. Mechanizmy účinku ľudského kapitálu na hospodársky rast, s cieľom spoznať predpoklady hospodárskeho rozvoja a cieleného usmerňovania hospodárskeho rastu, na základe identifikácie premenných významne ovplyvňujúcich tento vzťah. Skúmanie úlohy ľudského kapitálu ako faktora hospodárskeho rastu na skupine krajín V4. Viacnásobná regresná analýza zisťujúca významnosť vplyvu finančných a personálnych investícií do ľudského kapitálu na hospodársky rast. Vhodnosť používania ukazovateľov výdavkov na vzdelávanie a výdavkov na vedu a výskum (ako absolútna suma výdavkov vynaložená na 1 obyvateľa, alternatívne ako percentuálny podiel na HDP).