The Power of Small EU Member States after Brexit: How Powerful Is the Visegrad Group? - Kajánek, Tomáš, 1995-
Zmeny v moci jednotlivých členských štátov Európskej únie v posledných desaťročiach v dôsledku revízií volebných systémov a rozširovania EÚ. Analýza vývoja hlasovacej sily jednotlivých členských štátov v Rade Európskej únie pred vystúpením Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska z EÚ (brexit) a po ňom. Výpočty legislatívnej sily členských štátov pomocou výpočtu štandardizovaného Banzhafovho indexu sily, ukazujúce na zmeny vo váhe národných hlasov spôsobené brexitom. Zmeny vo Vyšehradskej skupine (Česká republika, Maďarsko, Poľsko a Slovensko), pričom výsledky ukazujú výrazný nárast hlasovacej sily v Poľsku a miernejší nárast v ostatných troch krajinách V4, čo prispieva k zmene hlasovacej rovnováhy v rámci riadneho legislatívneho postupu EÚ.