Kolektívne pracovné právo a kolektívna zmluva v československom práve 20. a 30. rokov 20. storočia (proklamácie, legislatívne návrhy, sociálne očakávania a ideály) - Laclavíková, Miriam
Pokusy o reguláciu kolektívnych zmlúv v Československu v medzivojnovom období na pozadí vývoja kolektívneho a individuálneho pracovného práva. Zrod týchto zložiek pracovného práva súvisel s pretrvávajúcim konfliktom súkromnoprávnej a verejnoprávnej regulácie, aj medzi sociálnymi a ekonomickými záujmami zamestnancov a zamestnávateľov. To viedlo k návrhom zákonov upravujúcich inštitút kolektívnej zmluvy a ich neúspechu. V r. 1937 sa nariadením vlády podarilo v ČSR nastoliť úpravu sociálnej ochrany zamestnancov podľa dobového štandardu.