Nový zákon o podpore v čase skrátenej práce – nástroj udržania zamestnanosti pri prekážkach v práci na strane zamestnávateľa - Vavro, Martin
Protipandemické a karanténne opatrenia v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID‑19 spôsobeného novým koronavírusom, ktorých následkom bolo zatváranie a obmedzovanie činnosti a ekonomickej aktivity zamestnávateľov skoro v každom sektore hospodárstva, zásadným spôsobom ovplyvnili aj oblasť pracovnoprávnych vzťahov a problematiky v zamestnanosti. Vznikajúce prekážky v práci na strane zamestnávateľov ako priamy dôsledok tejto situácie, teda nemožnosť prideľovania práce svojim zamestnancom (najmä v oblasti cestovného ruchu a hotelierstva). Právna úprava obsiahnutá v Zákonníku práce v podobe dvoch nástrojov na riešenie prekážok v práci na strane zamestnávateľov – konto pracovného času a dohoda o vážnych prevádzkových dôvodoch.