Ho Platón kai ho Annikeris é pós ho Dionysios I. ho Presbyteros púlése ton Platóna hós dúlo - Kalaš, Andrej
Analýza problému v oblasti antickej filozofickej doxografie a biografie – skúmanie doxografickej histórie anekdoty o tom, že Platón bol predaný do otroctva, v snahe identifikovať jej pôvod. Skúmanie pôvodných textov a prekladov štyroch antických svedectiev týkajúcich sa tohto príbehu (Diogena Laertiusa, Plutarcha, Diodora Sicílskeho a Kornélia Neposa). Komparatívny komentár a historiografická analýza uvedených prameňov s cieľom rekonštrukcie príbehu, s rozlíšením rozdielov a spoločných čŕt predmetných antických svedectiev a identifikáciou hlavných protagonistov príbehu. Súhrn hodnoverných odpovedí na otázku, či sa príbeh ako celok alebo niektoré jeho časti zakladajú na historických faktoch, alebo sú len literárnym produktom starovekých autorov, so zahrnutím kontextu diskusií a historicko-filozofického pozadia príbehu.