Konkurencieschopnosť a vybrané kondicionálne faktory sociálnej kvality - Antalová, Mária, 1952-
Fenomén konkurencieschopnosti ako jeden z najsledovanejších ukazovateľov národných ekonomík, pričom však skúmanie sociálnej kvality zostáva v úzadí. Prepojenia medzi konkurencieschopnosťou a sociálnou kvalitou v rámci 28 štátov Európskej únie. Vzťahy medzi jednotlivými kondicionálnymi faktormi sociálnej kvality a jednotlivými súčasťami konkurencieschopnosti na základe indexu Svetového ekonomického fóra (Globálny index konkurencieschopnosti, Global Competitiveness Index – GCI). Použitie Pearsonovho koeficientu korelácie pre odhalenie najsilnejších súvislostí sociálno-ekonomickej istoty, sociálnej inklúzie, sociálnej kohézie a sociálnej kompetentnosti so základnými požiadavkami, so zvýšením efektívnosti a s inováciami a faktormi sofistikovanosti.