The Role of Satisfaction and Loyalty Management in Slovak Enterprises in the Current Industrial Revolution - Čambalíková, Andrea, 1990-
Manažment a riadenie spokojnosti a lojality zákazníkov ako konkurenčná výhoda pre podniky na trhu, so zameraním na celú zákaznícku skúsenosť vrátane služieb a inovatívnu metódu manažmentu spokojnosti a lojality zákazníkov, s charakteristikou a predpokladmi tejto metódy a aj procesom jej implementácie, hlavnými výhodami a obmedzeniami. Výsledky výskumu v podnikoch pôsobiacich na Slovensku a výsledky medzinárodných výskumov v tejto oblasti.