Energy Commodity Price Risk Minimization with Precious Metals in a Multivariate Portfolio - Živkov, Dejan
Zostavenie štyroch portfólií s minimálnym rozptylom, ktoré kombinujú energetické komodity (ropa Brent, ropa WTI, benzín a zemný plyn) s drahými kovmi (zlato, striebro, platina a paládium). S cieľom reflektovať rôzne situácie účastníkov trhu sa ukladajú obmedzenia minimálneho energetického podielu v portfóliu vo výške 30 % a 70 %. Optimalizácia portfólia naznačuje, že najvyšší podiel vo všetkých portfóliách má zlato. Investori, ktorí chcú sledovať menej rizikové energetické portfólio, by mali do portfólia zahrnúť viac zlata.