Productive Population and Czech Economy by 2060 - Sixta, Jaroslav
Vývoj produktívneho obyvateľstva do roku 2060 v ČR. Krajinu silne konfrontuje starnutie populácie. Je potrebná vhodná kombinácia rôznych politík. Miera vývoja produktivity práce a technický pokrok môže zabrániť radikálnemu zvýšeniu zákonného veku odchodu do dôchodku. Hlbší vhľad na štruktúru súčasnej pracovnej sily a jej možný vývoj do roku 2060 kombináciou oficiálnej demografickej projekcie a vypočítateľného modelu všeobecnej rovnováhy, založených na Leontiefových vstupno-výstupných princípoch. Ekonomická udržateľnosť je viac ako neistá. Odhady potenciálnej záťaže, spôsobenej starnutím populácie sú kompenzované zmenami v produktivite práce a technologickom raste.