Komentár k úplnému zneniu zákona o dani z pridanej hodnoty - Betáková, Jaroslava
Od 1. 1. 2022 dochádza na základe zákona č. 408/2021 Z. z. k zavedeniu povinnosti pre nových aj existujúcich platiteľov dane oznamovať Finančnému riaditeľstvu SR čísla všetkých bankových účtov používanýžch na podnikanie. Zavádza sa nová skutočnosť pre uplatnenie inštitútu ručenia za daň, ktorou je platba na bankový účet dodávateľa, ktorý v deň uskutočnenia platby nebol zverejnený na webovom sídle FR SR. Odberateľ môže využiť inštitút rozdelenej platby, tzv. split payment. Registračnú kartičku nahradilo vydanie rozhodnutia o registrácií.