Does Group Identity Prevent Inefficient Investment in Outside Options? An Experimental Investigation - Morita, Hodaka
Experimentálne skúmanie vplyvu skupinovej identity na zmierňovanie neefektívnosti spojenej s privlastniteľnými kvázi-rentami často vznikajúcimi v dôsledku investícií špecifických pre daný vzťah v bilaterálnych obchodných vzťahoch, s predpokladom, že skupinová identita posilňuje účinok veľkorysého konania agenta pri zvyšovaní altruistických preferencií jeho obchodného partnera a tento účinok pomáha znižovať motiváciu k ex-post neefektívnemu oportunistickému správaniu, ako sú investície vo vonkajších možnostiach. Experimentálne výsledky tento predpoklad nepotvrdzujú a sú v kontraste s predchádzajúcimi experimentálnymi zisteniami, podľa ktorých skupinová identita zmierňuje deformácie pri ex-ante efektívnych investíciách špecifických pre vzťah. Možné príčiny tohto rozdielu a jeho dôsledky pre teóriu firmy.