Estimation of Asymmetric Responses of U.S. Retail Fuel Prices to Changes in Input Prices Based on a Linear Exponential Adjustment Cost Approach - Szomolányi, Karol, 1976-
Zmeny maloobchodných cien pohonných hmôt a ich reakcia na rast či pokles ceny ropy. Ekonometrická analýza asymetrických reakcií maloobchodných cien benzínu a nafty na zmeny vstupných cien v USA pomocou empirického prístupu lineárnej exponenciálnej úpravy nákladov, čo umožňuje merať priemerné týždenné odchýlky cien spôsobené asymetriou. Zistenia, že maloobchodné ceny pohonných hmôt reagujú asymetricky na zmeny spotových cien ropy na celkovej úrovni, ako aj na úrovni regiónov a daných štátov a miest, a že maloobchodné ceny pohonných hmôt reagujú asymetricky na zmeny amerických prístavných spotových cien pohonných hmôt. Asymetrický vzťah medzi spotovými cenami ropy a prístavnými spotovými cenami pohonných hmôt sa nepotvrdil.