Transition of Slovakia toward a Modern Market Economy - Lábaj, Martin, 1982-
Slovensko začiatkom 90. rokov zažilo hlbokú transformačnú recesiu, ktorá bola typická pre všetky transformujúce sa krajiny. Výroba sa v ranej transformačnej ére presunula z ťažkého priemyslu do ľahších odvetví s významnou produkciou automobilov, strojárskych výrobkov a elektroniky. Automobilový priemysel je vďaka trom etablovaným automobilkám v SR a novej výrobe Porsche v Nitre jedným z kľúčových odvetví domácej ekonomiky. Jeho význam dokumentuje komplexná empirická štúdia automobilového priemyslu v SR.