Examining Conditionalities in Cohesion Policy: An Application of the Principal–agent Framework - Jašurek, Igor, 1979-
Tvorba politík v súvislosti s vyjednávaním a plnením ex-ante a makroekonomických podmienok, s cieľom poukázať na proces budovania riadenia v rámci politiky súdržnosti Európskej únie. Skúmanie tohto procesu prostredníctvom rámca príkazcu a agenta (principal–agent), umožňujúc študovať tvorbu politík EÚ prostredníctvom delegovania a sprostredkovania. Výsledky poukazujúce na limity tohto modelu pri interpretácii zlyhania monopolizácie kontroly zo strany zadávateľa, najmä trestnými prostriedkami. Tvorba politík za podmienok ukazuje prísľuby na realizáciu pri budovaní správy vecí verejných, avšak so zjavnými obmedzeniami, pričom na ich prekonanie je potrebné objasniť vzťahy s inými spôsobmi riadenia, akým je Európsky semester. Taktiež by sa mala zlepšiť orientácia podmienok na výsledky prostredníctvom predvídateľnosti pravidiel a dôslednej uplatniteľnosti rámca riadenia.