Účtovanie vyvolanej investície - Adamíková, Monika
Vo všeobecnosti je možné za vyvolanú investíciu považovať investíciu, ktorá vznikne investorovi, ak realizovanie hlavnej investície zasahuje do práv tretích osôb najmä pri styku s inými komunikáciami. Vyvolanú investíciu je investor povinný zrealizovať na vlastné náklady a odovzdať ju bezodplatne do vlastníctva alebo správy dotknutej tretej osoby, do práv ktorej sa vyvolanou investíciou zasahuje. Vyvolaná investícia ako súčasť obstarania dlhodobého majetku pre potreby účtovenej jednotky. Vyvolaná investícia ako súčasť výstavby nehnuteľnosti určenej na predaj (nejde o zákazkovú výrobu ani o zákazkovú výstavbu nerhnuteľnosti). Účtovanie u príjemcu (budúceho užívateľa) vyvolanej investície, ak na neho prechádza vlastnícke právo k vyvolanej investícii. Účtovanie zriadenia vecného bremena v súvislosti s vyvolanou investíciou.