Anti-Government Non-State Armed Actors in the Conflict in Eastern Ukraine - Šmíd, Tomáš
Hlavní protivládni neštátni ozbrojení aktéri (anti-government non-state armed actors – ANSA) zapojení do konfliktu na východnej Ukrajine, so zameraním na analýzu špecifického fenoménu „opolčenstva“, separatistických ozbrojených jednotiek na území Donbasu (Doneckej panvy), People's Militia of Donbass (opolčenci, bojovníci Doneckej ľudovej republiky). Opis týchto aktérov a ich zakotvenie v teoretických koncepciách. Meniace sa motivácie jednotlivých ANSA združených pod hlavičkou tohto kvázi-štátneho aktéra v priebehu konfliktu a meniaca sa škála formácií, ktoré tvorili opolčenstvo v určitom časovom období, pričom sa ukazuje, že opolčenci nezapadajú do bežných klasifikácií ANSA.