China's Revisionism and the Cessation of the Doklam Impasse - Kumar, Suneel
Analýza úlohy a postavenia Číny v medzinárodnej politike vo svetle čínskeho a indického pohľadu na ukončenie patovej situácie v Doklame, sporného strategického územia medzi Čínou, Indiou a Bhutánom. Priblíženie čínskeho pohľadu opisujúceho Čínu ako mocnosť zachovávajúcu status quo, ktorá nikdy neakceptovala Doklam ako sporné územie a hoci obviňovala Indiu z agresie na čínskom území, vykresľovala Čínu ako „zodpovednú mocnosť“ zabezpečujúcu ukončenie patovej situácie. Indický pohľad vnímajúci Čínu ako revizionistickú mocnosť, pričom vojenské aktivity v Doklame označuje za zdroj ohrozenia pre svoju národnú bezpečnosť. Perspektívy v kontexte klesajúceho tempa rastu Číny, narastajúcich vnútorných konfliktov, ohrozenia mierového obrazu krajiny či obáv z vykoľajenia v rámci hospodárskej iniciatívy Nová hodvábna cesta (Belt and Road Initiative).