Práca nadčas bez príkazu zamestnávateľa - Horváth, Edmund
Zákonná definícia práce nadčas sa nachádza v prvom odseku ustanovenia § 97 Zákonníka práce. Podľa tohto ustanovenia je práca nadčas práca vykonávaná zamestnancom na príkaz zamestnávateľa alebo s jeho súhlasom nad určený týždenný pracovný čas vyplývajúci z vopred určeného rozvrhnutia pracovného času a vykonávaná mimo rámca rozvrhu pracovných zmien. V pracovnoprávnej praxi sa však dá stretnúť so situáciami, kedy zamestnávateľ uloží zamestnancovi taký rozsah práce v krátkom časovom období, že vykonať takúto prácu bez práce nadčas je nemožné, takže zamestnanci sami pracujú nadčas bez toho, aby im zamestnávateľ prácu nadčas prikázal.