The Wagner’s Law Testing in the Visegrád Four Countries - Tesařová, Žaneta
Analýza vzťahu medzi hrubým domácim produktom a verejnými výdavkami v nominálnom vyjadrení. Táto analýza sa robí pomocou štandardnej Peacock-Wisemanovej špecifikácie Wagnerovho zákona a poskytuje výsledky pre krajiny Vyšehradskej štvorky, teda Českú republiku, Slovensko, Poľsko a Maďarsko. Cieľom článku je odpovedať na otázku týkajúcu sa existencie dlhodobého a/alebo krátkodobého vzťahu medzi nominálnym HDP a nominálnymi verejnými výdavkami, ktoré pozostávajú z bežných a kapitálových výdavkov, pričom na vyriešenie tejto otázky je použitý model VAR, Johansenov kointegračný test a model VEC (Vector Autoregression Model).