Economic Policy and Confidence of Economic Agents – A Causal Relationship? - Dajčman, Silvo
Zisťovanie, či sú inovácie v menovej a fiškálnej politike hlavným indikátorom budúcej podnikateľskej a spotrebiteľskej dôvery a aplikácia panelovej Grangerovej analýzy kauzality na dve obdobia v histórii eurozóny: pred a po začiatku veľkej recesie. V dôsledku rozdielov v oneskorení implementácie fiškálnej a menovej politiky môže byť menová politika lepšie vybavená na to, aby mohla reagovať na zmeny v dôvere ekonomických subjektov, čo sa odráža v zistení silnejšej (reverznej) Grangerovej kauzality medzi menovou politikou ako fiškálnou politikou a dôverou ekonomických subjektov.