NATO Between Exclusivity and Inclusivity: Measuring NATO's Partnerships - Mičko, Branislav
Analýza interakcií medzi NATO a jeho deklarovanými partnermi vo svete, s cieľom odhaliť strategický prístup NATO k partnerstvám a poskytnúť nástroj na klasifikáciu NATO ako organizácie, ktorá je exkluzívna (definovaná zameraním na obranu svojich členov) alebo inkluzívna (zdôrazňujúca globálnu ochranu demokracie a ľudských práv). Odhad vzťahu medzi typmi interakcií a kategorizáciou NATO pomocou nepodmienenej negatívnej binomickej regresie s fixnými efektmi a hybridného modelu interakcií „within-between“, s ilustráciou na dvoch prípadových štúdiách Švédska a Japonska. Výsledky naznačujúce, že NATO sa angažuje predovšetkým s krajinami, ktoré sú mocné vo vzťahu k ich susedným krajinám, aj keď nie sú najmocnejšie spomedzi partnerov a úroveň demokracie danej krajiny, jej integrácia do medzinárodných inštitúcií a stabilita nehrajú žiadnu nadradenú úlohu.