What are the Factors of Tax Evasion? New Findings in the EVS Study - Ryšavá, Tereza
Analýza daňovej morálky v troch vybraných európskych krajinách (Česko, Poľsko, Španielsko) prostredníctvom hodnotenia výsledkov Európskej štúdie hodnôt (European Values Study). Hlavným cieľom je identifikovať faktory, ktoré ovplyvňujú rozhodovanie daňových poplatníkov v otázke, či ospravedlňujú daňové podvody alebo nie. Odhalenie, že nielen demografické faktory (pohlavie, vek), ale aj ďalšie sociálno-ekonomické a inštitucionálne faktory (náboženstvo, ochota brániť vlasť, byť hrdým občanom, dôvera vo vládu a rešpektovanie orgánov) majú významný vplyv na ospravedlňovanie daňových poplatníkov pri daňových podvodoch.