Human Downgrading – The Concept of Human Degradation on Social Media - Moravčíková, Erika
Sociálne médiá nepochybne zmenili spôsob, akým ľudská komunita komunikuje a zdieľa informácie. Ich nevýhodou je, že sa stali aj generátormi rôznych závislostí a zdrojom znižovania významu ľudí. Prostredníctvom sofistikovaných algoritmov a cielených manipulačných techník digitálnych oligarchov sociálne médiá využívajú slabiny ľudskej psychiky. Ambíciou tejto štúdie je poskytujú analytický a deskriptívny sociálno-kritický pohľad na relatívne nový fenomén – dozorný kapitalizmus a ekonomiku pozornosti. Text identifikuje vybrané sociokultúrne dôsledky využívania sociálnych médií v online a offline prostredí.