Russia's Vaccine Diplomacy in Central Europe: Between a Political Campaign and a Business Project - Kazharski, Aliaksei
Analýza konceptu biopolitickej vakcinačnej diplomacie v kontexte pandémie ochorenia COVID‑19 spôsobeného novým koronavírusom a úsilia Ruska propagovať svoju vakcínu Sputnik V, s dôsledkami v dvoch stredoeurópskych členských štátoch Európskej únie (Maďarsko a Slovensko), ktoré povolili používanie ruskej vakcíny. Propagácia vakcíny Sputnik V ako významný obchodný a aj politický projekt pre Rusko, s možnosťou posilnenia medzinárodného statusu Ruska a prekonania jeho izolácie od Západu po situácii na Ukrajine a Kryme. Výsledky propagácie boli však zmiešané, keďže medzinárodnú dôveryhodnosť Ruska podkopala jeho predchádzajúca politika. Situácia v Maďarsku, kde sa vakcíne podarilo získať určitú podporu vlády, uprednostňujúc dovoz vakcín certifikovaných mimo EÚ v rámci svojej zahraničnej politiky. Situácia na Slovensku, kde dohoda o vakcíne spôsobila s Ruskom politickú krízu a viedla k slabému rozšíreniu vakcíny Sputnik V.