Green Bonds of Supranational Financial Institutions: On the Road to Sustainable Development - Versal, Nataliia
Posun k trvalo udržateľnému rozvoju a budovanie hospodárstva s nízkymi emisiami CO2 si vyžaduje financovanie. V tomto smere sa objavil nový smer vo financiách – zelené (udržateľné) financie. Jedným zo zelených finančných nástrojov sú zelené dlhopisy, ktoré prvýkrát vydali nadnárodné finančné inštitúcie. Cieľom tohto dokumentu je identifikovať znaky emisií zelených dlhopisov a realizovaných zelených projektov Svetovou bankou a Európskou bankou pre obnovu a rozvoj. Obnoviteľná energia, energetická efektívnosť a čistá doprava zostávajú hlavnými smermi Svetovej banky a zelené projekty Európskej banky pre obnovu a rozvoj predstavovali viac ako 60 % celkového financovania projektov.