French Geopolitics in Africa: From Neocolonialism to Identity - Profant, Tomáš Imrich, 1983-
Dokazovanie hypotézy, že klesajúci vplyv Francúzska z materiálneho hľadiska (tradičná geopolitika) nemal veľký vplyv na konštrukty koloniálnej identity (postkoloniálna geopolitika). Analýza vzťahov medzi Francúzskom a Afrikou. Francúzska geopolitika v Afrike a strategické a ekonomické zdroje. Nový intervencionizmus a multilateralizácia.